Dãna

Dāna betekent o.a. ‘geschenk’ en het staat daarmee voor de kwaliteit van het geven: ik geef het beste dat ik te bieden heb en daar wil ik jou ten volle van laten genieten. Dit is mogelijk door niet vooraf een bepaalde prijs aan te geven, maar jou je eigen waardering, binnen je eigen mogelijkheden, te laten bepalen.

Al mijn diensten en activiteiten vinden plaats in het kader van Dāna. In het boeddhisme staat Dāna voor een van de zes deugden, namelijk die van vrijgevigheid, vriendelijkheid en openheid. Vrijgevigheid heeft niet alleen betrekking op materiële dingen, maar bijvoorbeeld ook op het geven van je tijd en aandacht. Mijn sessie duren bijvoorbeeld zo lang als nodig is.

Dāna is ook de uitdrukking van de waardering, verbinding en saamhorigheid tussen gever en ontvanger. Een verdere betekenis van dana is ‘geschenk’ en het geeft op die manier uitdrukking aan de kwaliteit van het geven: ik geef het beste dat ik te bieden heb en daar wil ik jou ten volle van laten genieten. Dit is o.a. mogelijk door niet vooraf een bepaalde prijs aan te geven, maar jou je eigen gift, binnen je eigen mogelijkheden, te laten bepalen die die waarde voor jou vertegenwoordigt. Mijn aanbod is op die manier voor iedereen toegankelijk en niemand hoeft er financiële stress van te ondervinden – iets dat de kwaliteit van de sessies ten goede komt.

Je mag als ontvanger je eigen waardering bepalen die rekening houdt met de eigen situatie, de waarde die het toevoegt/heeft toegevoegd en al het andere dat je van belang vindt te waarderen. Hoe je dat doet, mag je zelf bepalen, dat mag met geld, met goederen, een uitwisseling, etc. Wil je hierover overleggen, kan dat. Ik snap dat deze werkwijze geen gangbare is. Het is ook prima als je er even rustig over wilt nadenken. Sterker, hierover nadenken voegt in mijn ogen alleen maar toe: het laat je nog meer bewust worden van wat er tijdens de sessie is gebeurd. Dāna is dan ook zowel voor degene die geeft als voor degene die ontvangt een moment van bezinning en daarmee uiterst persoonlijk. Dãna sluit een factuur niet uit.

Tijdens bijeenkomsten met meerdere mensen, staat er een discreet doosje klaar waarin je de Dāna op elk gewenst moment kunt deponeren. Omdat dit een initiatief van jouw kant is, zal ik hier niet altijd specifiek op wijzen.